,,Broasca 7″: Iranian style (Fateh A-110)

 

Sistemul original a fost conceput de sovietici si are raza de actiune 70km, focos 550kg, viteza 3 mach, lungime 9,1m si sistem de navigatie inertiala.

Sistemul putea fi operat de un echipaj de minim 4 membrii si foloseste ca platforma masina ZIL-135 cu tractiune 8 x 8.

Frog 7 a avut efect devastator in razboiul Iran-Irak, si mai ales impotriva kurzilor din nordul Irakului. Pe atunci Saddam folosea sistemul importat de la sovietici.

Ultima lupta oficiala in care s-a tras cu acest sistem este razboiul civil din Libia (2011). Multe sisteme au fost distruse de RAF in timpul campaniei No-Fly Zone.

In perioada 2001-2003 Irakul lui Saddam a produs Al-Samoud 2. O forma de Luna-M cu foarte multe componente derivate din S-75 Dvina.

 

 

Raaza de actiune a crescut pana la 180km si lungimea a scazut la 7,14m. Sistemul de ghidare a fost imprumutat de la HY (versiunea modernizata de chinezi a sovieticelor P-15 Termit), sau sisteme GPS importate ilegal din Belarus (fapt ce nu s-a putut dovedi).

Rapoartele oficiale mentioneaza ca acest tip de racheta a tintit Sediul Coalitiei din Doha (2003) dar au fost interceptat de sistemul Patriot.

Un alt raport indica folosirea cu succes a rachetei Al-Samoud 2. Tinta a fost A III-A Divizie de Infanterie SUA la 15 km de Bagdad. Bilantul victimelor a fost de 3 soldati si 2 reporteri ucisi, alti 14 soldati raniti si ca pagube materiale 22 de blindate, unele grav avariate, majoritatea HUMVEE.

 

Sursa: Wikipedia 

 

 

Iranienii au inteles rostul acestor rachete si au trecut la dezvoltarea lor.

 

Platforma de transport

 

Versiunea iraniana prezentata se numeste Fateh A-110, cantareste 3,450kg, lungime 8,86m, viteza 3.5 Mach, raza de actiune 300km. Sistemul de navigatie al rachetei este unul foarte sofisticat ce include terminale electrooptice.

Racheta a imprumutat si elemente din S-75 Guideline (racheta ruseasca sol-aer) si poate folosi o rampa de lansare fixa, similara cu cea a S-75-ului sau una mobila (Mercedes-Benz 2031).

 

Primul test al rachetei a avut loc in 2001. Dezvoltarea a mers greoi si alte doua teste au fost facute in 2003.

Garda Revoluționară iraniană a testat cu succes pentru prima data racheta abia in 2007.

Incepand cu anul 2010 industria militara iraniana a inceput sa distribuie armatei diferite versiuni ale rachetei. Surse israeliene avertizeaza ca Hezbollah ar detine aproximativ 500 de rachete derivate din Fateh A-110.

Citeste si Sistemele AA iraniene, bune, foarte bune, magnifice!

 

 NeroFlash

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *